Bij aandelenfondsen belegt men in aandelen van bedrijven, niet rechtstreeks , maar via een beleggingsfonds van een bank, verzekeraar of vermogensbeheerder.
Voordelen: Het voordeel van een aandelenfonds is de spreiding van uw inleg over een groot aantal aandelen. U kunt via het fonds in veel meer bedrijven beleggen dan in alleen. En men hoeft ook niet al het nieuws rondom elk individueel aandeel te volgen. Het volstaat met het volgen van de koersen van de aandelenfondsen. Beleggen in beleggingsfondsen is mogelijk goedkoper dan beleggen in individuele aandelen. Een aandelenfonds heeft ook als pluspunt dat u de beleggingen gemakkelijk kunt spreiden over allerlei landen en sectoren.
Nadelen: Bij een aandelenfonds is men afhankelijk van de fondsmanager. Hij bepaalt de beleggingsstrategie en waarin het fonds belegt. In veel gevallen is die strategie wel bekend. Daarnaast geldt voor aandelenfondsen in het algemeen dat men een groter risico loopt met deze fondsen dan met sparen. Men maakt kans op een hoog, maar ook op een tegenvallend rendement. Soorten aandelenfondsen Heeft u eenmaal besloten tot het beleggen in een aandelenfonds, dan ziet u al snel dat u kunt kiezen uit heel veel soorten aandelenfondsen. Er zijn fondsen die beleggen in Nederlandse, Europese of Aziatische aandelen. Andere aandelenfondsen beleggen in kleine bedrijven of in bepaalde sectoren. Het valt niet mee om zelf een keuze te maken uit deze enorme hoeveelheid fondsen. Gelukkig vindt men online veel informatie over de prestaties van aandelenfondsen. Hier leest men ook meer over de kosten van het aandelenfonds. Bedenk eerst of de belegging wel bij u past, voor u belegt in een aandelenfonds.

Pin It on Pinterest